Ovidiu Ambrozie BORTĂ – BOA

a debutat în caricatură de presă în anul 1997 la cotidianul Bucovina condus şi îngrijit de poetul Ion DRĂGUŞANUL.

De atunci a continuat să publice grafică satirică atât pe plan local (Actualitatea Suceveană, Crai Nou, Monitorul de Suceava, Jupanu’, Plus SV…), cât şi pe plan naţional (Plai cu Boi, Cotidianul…). Pe plan internaţional şi-a făcut prezenţa în paginile săptămânalului din New York, NY Magazin.

Participarile la concursurile naţionale de grafică satirică i-a adus peste zece premii, obţinând în anul 2006 Marele Premiu George Gavrilen la Festivalul de umor Umor la… Gura Humorului. Peste hotare, caricaturile lui BOA au ajuns la nenumarate concursuri de gen fiind încris în expoziţii şi în cataloagele de grafica satirică (Serbia, Portugalia, Turcia, Italia…).

BOA a incercat să obişnuiască amatorii de caricaturi din Suceava ca în fiecare an (începand din anul 2000) să organizeze expoziţii personale în care nu au lipsit portretele caricatură ale politicienilor suceveni, mofturile şi capriciile oamenilor care conduc, surprinzând destul de bine penibilul situaţiei.

În decembrie 2005 a deschis prima expoziţie personală de pictură Cu cap, da’ fără coadă la Galeria Migal Suceava. În pictura lui, cu evidente exagerări şi hiperbolizări de situaţie, BOA, vrea să aducă comicul, uneori trist spre umor negru, dar inventiv. Picturile în ulei sau pastel color moale sunt o încercare de suprarealism cu tente umoristice în care artistul încearcă să găseasca un raspuns din care, evident se despinde o idee.